Skoči na glavno vsebino

Naša šola se je z dramskim krožkom predstavila na regijskem srečanju otroških gledaliških skupin Gorenjske. Predstavo je tja uvrstila strokovna ocenjevalka, ki si je ogledala predstave otroških skupin osnovnih šol, kulturnih društev in gledaliških podmladkov po celi Gorenjski. Glede na število in kvaliteto predstav, smo res ponosni, da smo v družbi najboljših z Gorenjske. Predstavo si je sedaj po grobi oceni na vseh ponovitvah ogledalo okoli 1000 gledalcev.

Začelo se je oktobra 2023, ko se je devet učencev prvič sestalo na vajah dramskega krožka, zato je ime naše skupine Devet prijateljev. Ime je ostalo kljub temu, da se je pridružil še en član, še en prijatelj. Spoznali smo se preko vaj improvizacije in se potem lažje odločili za razdelitev vlog, ko smo se seznanili z dramskim besedilom Pavliha noče v šolo (Tomaž Lapajne Dekleva). Nejc je Pavliha, Mila je Kljukec, Vid je direktor gledališča, Ema je policaj, Urh je doktor, Nika je poštar, Gal je krojač, Selena in Olivia sta coprnici in Lara igra otroka. Premierno so se predstavili na šolski prireditvi pred novoletnimi počitnicami, predstavo so zaigrali dvakrat in navdušili učence, učitelje in goste. V začetku februarja 2024 smo napolnili prostore Knjižnice dr. Toneta Pretnarja v Tržiču. Konec februarja smo se predstavili na srečanju otroških gledaliških skupin Tržiča v Kulturnem centru. 22. marca smo spet nastopili na »domačem odru« v šoli, kjer smo predstavo podarili krajanom ob materinskem dnevu. 8. aprila smo gostovali v Ljubljani, kjer smo nastopili na Festivalu gledaliških sanj v Pionirskem domu. 17. aprila pa smo spet šli z avtobusom, tokrat v Kamnik, ki je gostil Kekčevo srečanje – regijsko srečanje otroških gledaliških skupin. Na srečanji, ki jih organizira Javni sklad Republike Slovenije je vedno strokovni spremljevalec ali spremljevalka, ki mentorjem poda konkretno povratno informacijo, ki je potrditev o našem dobrem delu in nam ponuja možnosti za napredek, rast. Podobne povratne informacije smo bili deležni tudi v Pionirskem domu. Najbolj dragocene pa so izkušnje, ki jih naši mladi, nadobudni igralci pridobivajo na odru (spoznavajo »prave gledališke odre«) in kot gledalci, saj imajo priložnost, da si ogledajo predstave drugih skupin in da se spoznajo z drugimi umetniki.

Mentorici Marija Likozar in Marja Bohinjec sva nadvse ponosni na to skupino, ki je zelo napredovala od prve vaje, od predstave do predstave, vsak posameznik je sprejel nasvete in vodila ter sam pri sebi razmislil in v svojo vlogo vložil še več. Prijateljstvo, ki se je stkalo med njimi, rodi posebno energijo, ki se kaže tudi na odru. Ponosni sva tudi, da se tudi kot gledalci zelo kulturno vedejo, da se veselijo ogledov drugih predstav, ki jih odkrito pohvalijo z aplavzom in tudi izrečejo pohvalo nastopajočim.

Vsi skupaj smo veseli in hvaležni za besede spodbude, ki jih dobivamo od vas. Mislimo pa, da Pavliha še ni rekel zadnje… mogoče se spet kmalu pokažemo na kakšnem odru. Vam sporočimo.

(Št. obiskov: 78, od tega 1 danes)
Dostopnost