Skoči na glavno vsebino

Šolska knjižnica

Med knjižne police ste prijazno povabljeni tudi v letošnjem šolskem letu.

OSNOVNI PODATKI

Knjižničarka: Katja Ropoša

}

Urnik izposoje

Ponedeljek – petek: 7.30 – 10.30 in 11.00 – 13.30

Šolska knjižnica

Šolska knjižnica je osrednje kulturno, izobraževalno in informacijsko središče šole. Je poseben prostor z zakladi znanja, ki s svojim delovanjem podpira vzgojno izobraževalni proces šole.

Šolska knjižnica ima približno 15.000 enot knjižničnega gradiva. Med knjižnično gradivo spadajo predvsem knjige, avdio in video gradivo ter periodika. Šolska knjižnica pokriva vsa področja vzgojno izobraževalnega dela na šoli in je namenjena vsem učencem in delavcem šole.

Ob koncu pouka ali med prostimi urami ste v knjižnici dobrodošli, saj v njej lahko koristno preživite svoj prosti čas, berete, pišete domače naloge, se učite, iščete informacije in izdelujete seminarske naloge, igrate šah ali različne miselne igre.

V knjižnici se morate obnašati tako, da ne motite drugih.

Knjižnični red

ČLANSTVO 

Člani šolske knjižnice so vsi učenci in delavci šole.

 

IZKAZNICA

Ob vpisu v šolsko knjižnico vsak uporabnik prejme izkaznico šolske knjižnice, ki ni prenosljiva na drugega uporabnika. Uporabnik mora imeti ob obisku šolske knjižnice izkaznico s seboj.

 

ODPRTOST KNJIŽNICE

Šolska knjižnica je za uporabnike odprta vsak dan od ponedeljka do petka od 7.30 do 10.30 in od 11.00 do 13.30. Vsi učenci in delavci šole imajo možnost uporabe knjižnice in njenega gradiva v dopoldanskem času, ob prisotnosti in po dogovoru s knjižničarko. Kadar v knjižnici poteka pouk, izposoja ni mogoča.

 

IZPOSOJA KNJIŽNIČNEGA GRADIVA

Uporabniki knjižnice si lahko izposojajo knjižnično gradivo na dom ali v čitalnico.

  • Knjige si uporabniki lahko izposodijo za 21 dni. Izposojo knjig je možno po poteku izposojevalnega roka podaljšati še za 21 dni. Knjig za domače branje ni možno podaljšati.
  • Neknjižno gradivo (CD-ji in DVD-ji) se lahko izposojajo v čitalnico ali za potrebe pouka.
  • Referenčno gradivo (slovarji, leksikoni, enciklopedije, obsežne knjige, priročniki, atlasi) je možno uporabljati samo v čitalnici.

 

ODNOS DO KNJIŽNIČNEGA GRADIVA

Uporabniki knjižničnega gradiva morajo z izposojenim gradivom skrbno ravnati. Pisanje, podčrtavanje, barvanje, mečkanje, izrezovanje in trganje knjig je prepovedano. Poškodovano ali izgubljeno knjižnično gradivo uporabnik nadomesti z novim gradivom. Za gradivo, ki ga ni možno nadomestiti uporabnik plača odškodnino.

 

OBNAŠANJE V PROSTORIH KNJIŽNICE

V knjižnici se učenci pogovarjajo tiho oziroma tako, da ne motijo drugih obiskovalcev knjižnice. V knjižnici lahko berejo, pišejo naloge, referate in se učijo, pri tem pa jim je lahko poleg knjig v pomoč tudi računalnik.

Po knjižnici se je prepovedano loviti in pretepati, prav tako je v knjižnici prepovedano piti in jesti ter uporabljati mobilni telefon. Ko učenci zapuščajo knjižnico, pospravijo za seboj. V knjižnici se uporabniki obnašajo tako, da s svojim vedenjem pokažejo kulturen odnos do knjižničnega gradiva in uporabnikov knjižnice.

 

UPORABA RAČUNALNIKA

V šolski knjižnici so računalniki z internetom, ki so na voljo vsem uporabnikom knjižnice po dogovoru s knjižničarko. Računalniki so članom v pomoč pri iskanju knjig in za potrebe pouka: pisanje domačih nalog, seminarskih nalog in izdelovanje plakatov. Neprimernih vsebin ni dovoljeno gledati.

 

VRAČILO GRADIVA OB KONCU ŠOLKEGA LETA

Ob koncu šolskega leta je potrebno izposojeno gradivo vrniti v šolsko knjižnico.

Učbeniški sklad

Učenci si v učbeniškem skladu lahko brezplačno izposodijo komplete učbenikov. Izposoja poteka v skladu s Pravilnikom o upravljanju učbeniških skladov.

Seznam delovnih zvezkov, potrebščin in učbenikov za šolsko leto 2021/22

IZPOSOJA UČBENIKOV

Učbenike za naslednje šolsko leto učenci prejmejo prve dni septembra v šolski knjižnici. K njihovi ohranjenosti lahko prispevajo tako, da jih po prejemu skrbno zavijejo in pazijo, da ob tem ne poškodujejo črtne kode. Z učbeniki ravnajo skrbno, da si jih bodo lahko izposodile tudi generacije, ki prihajajo za njimi.

 

VRAČILO UČBENIKOV

Ob izteku šolskega leta učenci v učbeniški sklad vrnejo nepoškodovane in urejene učbenike. Iz učbenikov morajo odstraniti vse delovne liste in učbenike po potrebi poradirati. Če učenec vrne poškodovan učbenik ali ga izgubi, poskrbi za novega oziroma poravna odškodnino.

Bralna značka

Bralna značka je vseslovensko kulturno gibanje in prostovoljna prostočasna dejavnost, ki učence spodbuja k branju in dviga njihovo bralno kulturo.

  • 17. september, Dan zlate knjige – začetek bralnega leta
  • 2. april, Mednarodni dan mladinske knjige – zaključek bralnega leta

Branju za bralno značko se lahko pridružijo učenci od 1. do 9. razreda.

Učenci preberejo knjige, ki so primerne njihovi starostni stopnji in o njih poročajo. Ob koncu šolskega leta prejmejo priznanje za uspešno opravljeno bralno značko.

 

Učenci, ki bodo pri bralni znački neprekinjeno sodelovali vseh devet let, bodo dobili priznanje ZLATI BRALEC.

Stezice

Osnovna šola Bistrica že vrsto let izdaja svoje šolsko glasilo z imenom Stezice. Prva številka Stezic je izšla leta 1968, ko se je šola imenovala še Osnovna šola heroja Bračiča Tržič. Kot je zapisano že v prvi številki Stezic, so si učitelji in učenci že takrat prizadevali, da bi šolsko glasilo postalo glasilo vseh, hkrati pa so si želeli, da bi predstavljalo tudi stezice za vse tiste, ki jim lepe besede in risbe nekaj pomenijo. To prizadevanje se je ohranilo vse do danes. Še vedno stremimo k temu, da bi Stezice širile svoj glas med vse ljudi in nas vodile po čudovitih stezicah besed in ustvarjalnosti.

Trud, ki je bil skozi vsa ta leta vložen v izdajanje šolskega glasila, je bil v šolskem letu 2020/2021 še dodatno nagrajen, saj so Stezice ugledale tudi digitalizacijo. Šolsko glasilo Stezice je sedaj dostopno tudi v Digitalni knjižnici Slovenije – dLib ali na spletni povezavi https://bit.ly/37kAQFg.

Elektronske knjige - Biblos

V slovenski eKnjižnici in eKnjigarni Biblos lahko kupite ali si brezplačno izposodite e-knjige in jih berete na svojem pametnem telefonu, tablici ali računalniku.

Spletni portal Biblos lahko uporabljate vsi, ki ste včlanjeni v Knjižnico dr. Toneta Pretnarja Tržič. Za izposojo e-knjig potrebujete uporabniško ime, ki je sestavljeno iz akronima knjižnice in številke vaše članske izkaznice (na primer: siktrz0104567) in geslo, ki je enako geslu za COBISS in ga dobite v knjižnici.

Na Biblosu lahko iščete knjige po naslovu, avtorju, ključnih besedah, kategorijah in žanrih, lahko pa si ogledate tudi naslove najbolj branih knjig. Pri vsaki knjigi najdete podroben opis knjige in možnost nakupa ali izposoje. Izposojeno knjigo najdete v desnem zgornjem kotu pod zavihkom moje knjige, tam pa vam bo na voljo 14 dni. Po preteku roka izposoje bo izginila iz vaše naprave. Podaljšati je ne morete, lahko pa si jo ponovno izposodite.

POVEZAVE ZA POMOČ

Če imate težave kliknite na gumb Kako deluje, pokličite v knjižnico ali si pomagajte s spodnjimi povezavami:

https://www.youtube.com/watch?v=jFaNYIvu4tA

https://www.youtube.com/watch?v=OmKiDTjUeT0

Beremo in priporočamo KUL knjige

Predstavljamo KUL knjige, ki jih naši učenci priporočajo v branje svojim vrstnikom.

 

J. K. Rowling – Harry Potter (vsi deli)

Harry Potter mi je že na splošno všeč, torej se mi knjige zdijo tudi dobre. Še posebej 4.del, ko v knjigi piše: Harry, did you put your name in goblet of fire – says dumbledore calmy. V filmu pa reče to jezno. Tako da so mi lahko knjige tudi smešne.

Pia, 6. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Rose Lagercrantz – Moje srce skače od sreče
Najbolj mi je všeč ko Danina najboljša prijateljica pride naskrivaj v šolo v očijevem avtomobilu. Oči Elle Fride šele čisto pri šoli izve, da je ona v avtu, izdala se je s tem, ko je kihnila. Dani se je tako razveselila, da je takoj šla k Elli Fridi in jo objela.

Ajda, 4. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

J. K. Rowling – Harry Potter in kamen modrosti

Harry je sin slavnih staršev in šele na svoj 11. rojstni dan izve, da je čarovnik ter resnico o svojih starših, ki sta mu jo teta in stric (bunkeljna) zamolčala. Harry je bil sprejet na čarovniško akademijo Bradavičarko, kjer spozna zvesta prijatelja in se skupaj uprejo mračni silam. Meni je v tej knjigi všeč čisto vse in priporočam celo zbirko (ki jo še berem). Lahko pa si pogledate tudi filme.

Neža, 6. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Marina Gask – Najlepši par
Govori o punci Emmi in njeni najboljši prijateljici. Emma je zaljubljena v Nata, ki pa ima najboljšega prijatelja Filipa. V knjigi je veliko zapletov na koncu pa sta Emma in Nat par ter Filip in Emmina najboljša prijateljica.

 Anabella, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Karen M. McManus – Eden od nas laže

Karen M. McManus – Dva lahko ohranita skrivnost
John Green – Neskončen stolp želv

Za knjigi Karen M. McManus bi rekla, da sta zelo napeti, polni zapletov in dokler ne prideš do konca knjige, ne moreš res vedeti kako se bo knjiga končala, medtem ko je knjiga Neskončen stolp želv malo bolj osebna in prijetna za branje.

Julija, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Desa Muck – Nebo v očesu lipicanca
Prebrala sem že kar nekaj knjig, ampak najbolj zanimiva se mi je zdela knjiga Nebo v očesu lipicanca, avtorice Dese Muck, ki smo jo imeli za domače branje. Pritegnila me je zato, ker imam rada domače živali in, ker govori o lepi in življenjski izkušnji. Konji ravno niso moja najljubša žival, ampak sem jo z veseljem prebrala, saj se je v knjigi dogajalo res nekaj napetih dogodkov.

Eva, 9. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Jeff Kinney  – Dnevnik nabritega mulca

To je zbirka knjig ki predstavljajo življenje otroka po imenu Grega Tepež in dela smešne reči z njegovim najboljšim prijateljem Nejcem Svetkom. Knjiga se mi zdi dobra, saj je napisana podobno kot strip ampak ima še vedno odstavke in podobno.

Jaka, 8. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Silvestra Rogelj Petrič – Savitri
Meni je bila knjiga všeč, ker sem tako spoznala novo kulturo in ker ko jo bereš ti nikoli ni dolgčas. Za branje sem porabila približno en teden. Knjigo bi priporočila vsem, ki imajo radi zanimive, napete in čustvene zgodbe. Mislim, da je primerna za vse starosti, a je tudi malo zahtevnejša za branje. Predvidevam, da bi bila bolj všeč tistim, ki verujejo in verjamejo v bogove. Medtem, ko sem brala knjigo sem spoznala novo kulturo in, da za nekatere ljudi življenje res ni pravično. Konca knjige nisem pričakovala takšnega. Ta knjiga zame ena izmed boljših, ki sem jih prebrala.

Zoja, 7. razred
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 Igor Karlovšek – Mojca
Ena mojih najljubših knjig je Mojca. Govori o deklici Mojci, ki hodi v prvi letnik srednje šole in njeni mami samohranilki. Mamo kmalu po začetku knjige povozi avto in je v kritičnem stanju do konca knjige. Mojca je sama doma z dementno babico. Poleg šole, plačevanja računov za hrano, vodo in elektriko, skrbi za babico in mamo ima Mojca opravka še z lastnim zdravjem. Mojca ima neznano bolezen, pri kateri izgubi telesne dlake. Opustiti je morala vaje plezanja, zato da je lahko poskrbela zase in svojo okolico. Ker je Mojca še mladoletna ji dodelijo še začasnega skrbnika, ki ji povzroča še pravne težave. Mojca je na dnu, zato zbeži v gore. Sama ne bi preživela. V gorah spozna svojega polbrata, ki ji reši življenje s toplo odejo in hrano. Na koncu Mojca delno ozdravi, mama je še v bolnici, babica pa umre. Knjiga mi je všeč ker se ne konča kot neka pravljica. Konec je tak, kakor bi bil v resničnem življenju. Všeč mi je, da je zelo realistična.

Moje najljubše knjige pa so še:
Ann Brashares – Štiri prijateljice – ene hlače(1. in 2. del)
David Hill – Se vid’va Simon
David Hill – Prav tam kjer boli

Tina, 9. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

David Walliams – Dedkov veliki pobeg
pustolovska in zabavna knjiga o dementnemu dedku, ki je veteran 2. svetovne vojne in o njegovem vnuku.

David Walliams – Mihec milijarder
knjiga pripoveduje o najbogatejšemu dvanajstletniku na svetu.

David Walliams -Vsi ti brezupno obupni otroci 1. in 2. del

res zabavna in smešna knjiga o obupno brezupnih otrocih po celem svetu.

Andreas Steinhofel – Mulca
zgodba o dveh bratih, ki se jima pripeti vsemogoče.

Nekaj knjig za malo starejše, ki so mi bile zelo všeč in jih toplo priporočam:

Nataša Konc Lorenzutti – Avtobus ob treh
John Green – Kdo si Aljaska?
Bogdan Novak – Bela past
Desa Muck – Nebo v očesu lipicanca

J. Palacio – Čudo, Julianova zgodba in Charllotina zgodba

Julianova zgodba mi je bila zelo všeč in je zgodbo Čudo pokazala tudi z druge perspektive. Izposodila sem si tudi Charllotino zgodbo, vendar me ta ni pritegnila. Priporočam, da najprej prebereš Čudo potem pa še drugi dve, ker ti bo vse skupaj bolj razumljivo.

Loti, 8. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Jeff Kinney – Dnevnik nabritega mulca
To je smešen strip preveden v slovenščino, ki je zelo dober. Priporočam.

Tim, 6. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Enid Blyton – Skrivnih sedem, Dobro opravljeno

Dobro opravljeno, skrivnih sedem!

Gal, 5. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Chris Riddell – Otilija gre v šolo

Moja najljubša knjiga je Otilija gre v šolo. Pri knjigi mi je najbolj všeč ker je pustolovska in zabavna, pa tudi malo strašljiva.

Lira, 5. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Laura Owel – Winnie na dirki

Pri knigi mi je bilo najbolj všeč ko je Winnie zmagala.

 Julija, 5. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Enid Blyton – Pet prijateljev
Všeč mi je, ker je napeta.

Taja, 4. razred
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Adam Blade – Lov na pošasti

Všeč mi je, da se Tom ni vdal in se je vedno boril s pošastmi.

Nejc, 5. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Janja Vidmar – Pod tvojo posteljo
Knjiga mi je bila zelo všeč, je zanimiva in zabavna ter govori o pošastih pod posteljo.
To je moja najljubša tema knjig, filmov.

 Tajda, 6. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Enid Blyton – Pet prijateljev, Na potepu
Najbolj mi je bilo všeč ko pet prijateljev rešuje nenavadno pismo neznanca.

Ula, 4. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Vitan Mal – Sreča na vrvici
Všeč mi je bilo to, da je v njej igral pes.

Eva, 6. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Rosie Banks – Zlata obala

Moj najljubši del je, ko je kralj imel rokavčke na deski.

Kaja, 4. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

J.K Rowling – Harry Potter in kamen modrosti
Vse mi je bilo všeč, najbolj pa koliko veliko domišljije je v eni knjigi.

Uma, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Enid Blyton – Skrivnih sedem, Cirkuška dogodivščina

Bilo mi je všeč ker je bila napisana kot kriminalka in pustolovščina.

Maj, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Enid Blyton – Pet prijateljev, Cigančica Jo
Najboljšega dela se res ne spomnim ker je res veliko knjig (delov), ampak moja najljubša je zagotovo Cigančica Jo.

Eva, 8. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

David Walliams – Babica barabica

Najbolj zanimiva knjiga mi je bila Babica barabica od Davida Walliamsa.

Ulla, 9. razred
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Nataša Konc Lorenzutti – Avtobus ob treh

14. letni fant Tine dobi prijatelja s katerim skupaj preživi poletne počitnice. Za napetost pa poskrbi veliko dramatičnih dogodkov.

Enej, 8. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Adam Blade – Lov na pošasti

Podajajo se v nevarnosti in rešujejo grad.

Nik, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Nataša Konc Lorenzutti – Avtobus ob treh

Bila mi je zanimiva.

Ana, 9. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Enid Blyton – Pet prijateljev

Bila mi je všeč zato, ker je zanimiva, pustolovska in ker si prijatelji med seboj pomagajo.

Ema, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Janja Vidmar – Elvis Škorc

Knjiga mi je bila zanimiva saj se je zelo veliko dogajalo.

Vid, 8. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Sophie Kinsella  – Strastna zapravljivka med zvezdami

Knjiga govori o Betty Brandon in njeni družini, ki preživlja čas v Hollywoodu – svetu polnih slavnih oseb in filmske industrije.

Tara, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Bogdan Novak – Bela past

Knjiga je napeta, zanimiva in zabavna.

Jaka, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Stephenie Meyer – Somrak
Najbol mi je bil všeč del ko je skoraj umrla v plesni dvorani.

Klara, 7. razred
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Silvestra Roglej Petrič – Savitri

Najbolj mi je bilo všeč kako se Eva in Savitri spoprijateljita v Indiji. Ni pa mi bilo všeč kako se je Eva obnašala do Savitri na začetku.

Tai, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Gudrun Mebs – Nedeljka

Imeli smo jo za domače branje in je super, ker je Karelček na koncu spregovoril in rekel, da je poskusni brat.

Leksikon Larousse za otroke priporočam, ker je zelo poučen in na vsaki strani izveš veliko novega in neverjetnega.

Kristjan, 5. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Silvestra Rogelj Petrič – Savitri
9-letna deklica, hči slovenskih diplomatov se mora privaditi na življenje v Indiji, naučiti tujega jezika in tuje kulture. Zanimivo domače branje, ker je poučna knjiga.

Izumi v 30 sekundah za vse radovedne otroke, ki imajo radi znanstvene teme. Vse mi je bilo všeč.

Maj, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Dav Pilkey – Pasji mož
Najbolj mi je všeč, ko kužku odrežejo glavo in jo prišijejo na njegovo telo zato, da lahko še naprej rešuje svet.

Lea, 5. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Enid Blyton – Pet prijateljev

Svetlana Makarovič – Kosovirja na leteči žlici

Cressida Cowell – Kako izuriti svojega zmaja

 Matic, 4. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Dav Pilkey – Kapitan Gatnik

Gašper, 6. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Roald Dahl – Matilda

Roald Dahl – Čarovnice

Roald Dahl – Čudoviti lisjak

Roald Dahl – Čarli in tovarna čokolade

 Marija, 6. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

David Walliams – Zlobna zobarka

 Nika, 5. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

David Walliams – Babica Barabica

J. K. Rowling – Harry Potter

 Eva, 8. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Enid Blyton – Skrivnih sedem

 Anže, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

David Walliams  – Mihec milijarder

 Eva, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

J.K Rowling – Harry Potter, vsi deli

 Nejc, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Anna Todd – Prvič

 Anja, 9. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

J.R.R. Tolkien – Hobbit

J.R.R. Tolkien – Trilogija Gospodar prstanov

 Maj, 8. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Jules Verne – Skrivnostni otok

 Matic, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Simona Semenič – Skrivno društvo KRVZ

 Aljaž, 7. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

J. K. Rowling – Harry Potter and the prisoner of Azkaban

 Vid, 8. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Enid Blyton – Pet prijateljev

Joachim Friderich – 4 1/2 prijatelji

 Nika, 6. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Cassandra Clare – Mesto kosti

 Manca, 5. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Uroš Hrovat – Zombi virus

 Rok, 5. razred

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Miki Muster – Dogodivščine Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika

Nik, 4. razred
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Pravljična noč

Na OŠ Bistrica smo nestrpno čakali dan, ko nam bodo razmere dopuščale, da izvedemo prvo Pravljično noč. In ta dan, oziroma bolje rečeno večer, smo tudi dočakali. Pravljično noč smo izvedli v petek, 11. 3. 2022, vstopnico za dogodek pa si je prislužilo kar 43 učencev od 1. do 5. razreda, ki so med prvimi prebrali vse knjige za Bralno značko.

Tekom večera so učenci obiskali tri različne delavnice, ki jih je med seboj povezovala skupna tema – astronomija. Vodile so jih učenke 8.a, 9.a in 9.b razreda. Prva delavnica je potekala v šolski knjižnici, kjer so učenci s pomočjo namigov iskali skriti zaklad in brali knjige. Da je bilo zares pravljično, so bile v knjižnici ugasnjene luči, učenci pa so za lov na zaklad uporabljali svetilke. Na drugi delavnici so učenci iz barvnega papirja in bleščečih dodatkov izdelovali oblike, ki jih najdemo v vesolju in tako ustvarili pravo »vesolje na palici«. Tretja delavnica je bila namenjena peki piškotov vesoljskih oblik, oblitih s čokolado in posutih s sladkimi dodatki, ki pa so še dodatno poskrbeli za živahnosti med učenci. Njami, nad piškoti smo bili vsi navdušeni!

Poleg tega, da smo z dogodkom nagradili in razveselili pridne bralce, smo ponosni, da smo pri tem spodbujali tudi medgeneracijsko sodelovanje. Dogodek ne bi tako dobro uspel brez pomoči učenk Julije in Zoje iz 8.b, Mance in Laure iz 9.a ter Jerneje in Eve iz 9.b razreda, ki so načrtovale in vodile delavnice. Učenke so pokazale izjemne sposobnosti vodenja, kreativnosti in iznajdljivosti, za kar si zaslužijo vse pohvale in zahvale. Posebna zahvala gre tudi učiteljicama Manci Kokalj Vernig in Tanji Kralj, ki sta pomagali pri izvedbi dogodka. Z velikim zadovoljstvom lahko rečem, da je bila prva Pravljična noč na OŠ Bistrica zelo uspešna in že komaj čakamo, da izvedemo naslednjo.

                                           

Dostopnost