Skoči na glavno vsebino

V torek 10.10.2023, smo na šoli že 4. leto izvedli tehniški dan z imenom DIGITALNO=REALNO=NORMALNO. Že iz imena je razviden namen tehniškega dne, in sicer, da učence spoznavamo s tehnologijo, ker je to nekaj normalnega v današnjem času, verjetno bo pa tudi nekaj normalnega in vsakdanjega v poklicih, ki jih bodo nekoč opravljali naši učenci. Zelo je pa pomembno, da jih ves čas ozaveščamo o pravilni in varni rabi tehnologij, o zdravem ravnovesju med rabo naprav z ekrani, gibanjem v naravi ali drugačnimi aktivnostmi brez zaslona. Radi jim pokažemo tudi kakšno praktično uporabo naprav in kako si z njimi lahko pomagamo v življenju. 

Učenci so krožili po različnih delavnicah, ki so trajale od 1. do 5. šolske ure. Nekatere so izvedli naši strokovni delavci, druge pa so izvedli zunanji izvajalci iz različnih podjetij in podjetniških inkubatorjev. Veliko je k temu pripomogla tudi knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič, za kar se ji iskreno zahvaljujemo, saj so z njihovo pomočjo učenci doživeli in videli veliko stvari, ki bi jim jih mi težko omogočili v okviru enega tehniškega dne.

Učenci so v prvi triadi imeli dan posvečen bolj osnovnemu spoznavanju z napravami, pogovori o internetu, barvali so pobarvanke in jih oživeli z aplikacijami za navidezno resničnost, kot je recimo QuiverVision. Spoznavali so tudi knjige z obogateno resničnostjo, kjer lahko z aplikacijo skenirajo kodo v knjigi in vidijo dinozavra v 3D pogledu skozi napravo. Lahko ga tudi sprehajajo, poslušajo glasove in podobno. Knjige nam je prijazno posodila knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič. Nekatere so res posrečene, tako da prijazno vabimo tudi vas, da si jih greste ogledati, saj nudijo eno novo in zanimivo izkušnjo pri doživljanju knjig.

V drugi in tretji triadi (izjema so 9. razredi, ki so šli na ogled podjetij), smo pa pripravili več delavnic tudi v sodelovanju z zunanjimi izvajalci. Na delavnicah so učenci imeli možnost doživeti različne uporabne, perspektivne in zanimive stvari, ki so povezane s tehnologijo.

Pri nas so bili:

 • Katapult Trbovlje z dr. Mašo Jazbec, ki je pripravila interaktivno predavanje s humanoidno robotko Lili in napravo za spremljanje možganskih impulzov s katero so lahko učenci robota upravljali.
 • Otroška Akademija: LEGO Robotika, ki so pripravili delavnico z Lego kockami, kjer so učenci sestavljali Lego robote, jih povezali z aplikacijo in upravljali.
 • Delavski dom Trbovlje z naslednjimi delavnicami:
  • Stop motion animacije – učenci so pripravili različne sete z Lego kockami, kjer so s telefoni posneli nekaj kadrov, da je nastala kratka risanka
  • Prvi koraki v programiranje – učenci so spoznali, kako lahko s pravilnimi zaporedji sprogramiramo robotke, da se pravilno peljejo po cesti
  • VR SVETOVI – v računalniški učilnici so se učenci pogovarjali o virtualni resničnosti in kako nastane – potem so tudi sami poizkusili ustvariti svoj virtualen svet, ki so si ga lahko ogledali z VR očali
  • Kreativna elektronika – na zanimiv in inovativen način, so otroci z ALU folijo, nekaj ledicami in baterijo izdelali enostaven električni krog in ga postavili na papir
 • Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič, ki je predstavila uporabne aplikacije, kot so Biblos, Cobiss in Audibook. Učencem so tudi pokazali, kako na enostaven način dostopajo do njih in jih uporabljajo.
 • Šolski center Kranj z delavnicami:
  • Aleš Kozjek: »Od ideje do izdelka z naprednimi 3D tehnologijami« – učenci so videli iz preizkusili 3D tiskalnik, kjer so pripravili en izdelek od ideje, preko 3D izdelave v programu, do tiskanja
  • Uroš Sterle:  »Programiranje pametnih naprav« – učenci so videli iz preizkusili, kako poteka izdelava aplikacije za pametni mobilni telefon
  • Matjaž Šegula: »Elektromagnetno valovanje v elektrotehniki« – učencem sta dva dijaka 4. letnikov pod mentorstvom profesorja Matjaža, demonstrirala in razložila nekaj zanimivih elektronskih naprav in pojavov v elektrotehniki.
 • Varni na internetu, kjer je predavatelj Tilen, za učenc od 6. – 8 izvedel predavanje na temo nasilja, ki se lahko pojavi na spletu in nevarnosti, ki prežijo na njih. V dobro strukturiranem predavanju je učencem ozavestil, kako pomembno je na kakšen način uporabljamo socialna omrežja, o nevarnostih kraje digitalnih identitet, o digitalnem odtisu, o varnosti gesel in podobno. Učenci so marsikatero stvar že vedeli, marsikatero so pa izvedeli tudi na novo.

Poleg zunanjih izvajalcev, so naši strokovni delavci pripravili še nekaj svojih:

 • Marja Bohinjec je pripravila praktično delavnico s spletnimi slovarji, kjer so učenci preizkusili, kako si z aplikacijami in spletnimi stranmi, kot so Google Translate, PONS in Franček pomagajo pri dilemah v našem jeziku in tudi za tuje jezike. Pozorni so bili tudi na to, da je treba biti pri prevodih kritičen in kako preveriti, kakšno stvar.
 • Manca Kokalj Vernig je izvedla delavnico na iPad tablicah z aplikacijo JigSpace, kjer so učenci raziskovali različne zanimive predmete z uporabo obogatene resničnosti.
 • Veliko so doprinesli tudi razredni učitelji, saj so nekateri izvedli tudi po 2 svoji delavnici in so učenci preizkusili nekaj inovativnih oblik poučevanja, npr. s Kahoot kvizi, pogovarjali so se pa tudi o varni rabi intenerta s tematikami iz Safe.si. Nekateri so preizušali tudi kakšne uporabne aplikacije, ki pridejo prav v vsakodnevnem življenju, kot je npr. Google Maps.

Ogled podjetij z 9. razredi je pa povzela Kaja Robič

V torek, 10.10.2023, smo z devetimi razredi v okviru tehniškega dne obiskali različna podjetja. Razdelili smo se v dve skupini in se peš odpravili na ogled štirih podjetij v bližnji okolici.

Prva skupina je začela z ogledom podjetja Cablex, nato smo se odpravili do podjetja Intec , sledil je ogled podjetja Mali-E-Tiko in Zial. Druga skupina pa je ogled pričela v podjetju Migi in nadaljevala z ogledom podjetij Mali-E-Tiko, Intec in Cablex.

Učenci so bili povsod zelo lepo sprejeti. Ogledali so si proizvodnjo izdelkov, se preizkusili v varjenju, se seznanili z različnimi poklici in izvedeli podrobnosti o možnostih sodelovanja tekom šolanja.

Vsem podjetjem se zahvaljujemo za predstavitve in ogled proizvodnje.

Avtorji fotografij: razredni učitelji, Žan Lisec, Jure Tarman, DD Trbovlje

Tehniški dan sva za učence organizirala: Jure Tarman in Tanja Kralj v sodelovanju s knjižnico dr. Toneta Pretnarja Tržič

Nekaj utrinkov si pa lahko ogledate v spodnji galeriji.

(Št. obiskov: 125, od tega 1 danes)
Dostopnost