Skoči na glavno vsebino

V torek, 11.10.2022 je na naši šoli potekal tehniški dan z imenom DIGITALNO=REALNO=NORMALNO. Dogodek pripravljamo v sodelovanju s Knjižnico dr. Toneta Pretnarja Tržič.

Za učence smo organizirali različne delavnice, ki so bile razporejene od 1. – 5. šolske ure. Učenci 9. razredov so šli pa na ogled podjetij v lokalnem okolju. Ogledali so si Cablex, Kvibo, E-TIKO, Zial in Migi. Podjetjem se ob tej priložnosti zahvaljujemo, da so nas sprejeli v svoje prostore in učencem ponudili unikatno izkušnjo in vpogled v delovno okolje.

Prvotni namen tehniškega dne je bil, da bi učence seznanili z varno rabo interneta in naprav, ter jim predstavili nove tehnologije. Tehnologije, katere bo marsikdo nekoč tudi uporabljal in si z njimi morda služil kruh. Želimo, da bi učenci začeli razmišljati o stvareh, ki jih zanimajo, pa da bi videli kaj vse se da početi. Predvsem na področjih, ki jim še niso toliko znana, torej v smeri robotike, mehatronike, obogatene in virtualne resničnosti, brezpilotna letala in drugo, da razširijo svoja obzorja.

Delavnice

Nekatere delavnice so izvedli naši strokovni delavci, mnogo njih na razredni stopnji, kjer so barvali AR pobarvanke, brali knjige z obogateno resničnostjo ali se na drugačne načine spoznavali s tehnologijo. Dr. Majda Fiksl je za 7. razrede pripravila delavnico izdelave holograma. Razredniki so pa na razrednih urah z učenci imeli pogovor o varni rabi interneta in tehnologijah, ki jih uporabljamo v naši šoli. Nekatere delavnice so pa izvedla podjetja, ki smo jih gostili. Podjetja pri nas so bila:

  • Otroška akademija z delavnico LEGO Robotika, kjer so učenci izdelovali robote iz Lego kock. Na voljo so imeli razne motorje in kolesa in s pomočjo apliakcije so te robote skupaj z mentorjem sprogramirali in jim dodali gibanje.
  • Onedrone in ElevonX z delavnico o brezpilotnih letalih (dronih), kjer so učenci spoznali različne tipe brezpilotnih letal, pravila letenja, katera dovoljenja in licence potrebujemo in kaj vse se lahko počne z droni. Imeli so tudi kratko demonstracijo letenja FPV drona.
  • Delavski dom Trbovlje s tremi delavnicami – stop motion animacije, izdelava holograma, ustvarjanje v AR in VR okolju. 
  • Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič z delavnico o Biblosu, Cobissu in Audiobooku, kjer so učenci spoznali, da knjižnica ni edini kraj, kjer lahko dobijo knjige, ampak jih imajo mnogo več na voljo še preko interneta in sistema Biblos, Cobiss. Na voljo pa so tudi audio knjige preko Audiobook.
  • Tehniški šolski center Kranj s tremi delavnicami (3D modeliranje, izdelava aplikacije za telefon, elektromagnetno valovanje), prikaz modernih tehnologij, ki se jih uporablja za izdelavo konkretnih rešitev v poslovnem okolju. Kar “težke” delavnice za osnovnošolce, ampak super zadeva za pogledati demonstracijo in videti nekaj novega.
  • Društvo Adra z delavnico o mikrokrmilnikih, kjer so učenci imeli predstavitev novega robota od podjetja DJI – Robomaster. Tehnološko dovršen robot z raznimi senzorji in funkcionalnostmi. Vse funkcionlnosti je možno programirati v različnih okoljih – Scratch, python in podobni jeziki.
  • Uroš Bitenc s predavanjem na temo influenserstva, kjer je učencem od 5.-8. razreda predstavil to področje s končnim sporočilom, da je to v redu za zraven, če je vsebina primerna, za primarni poklic je pa zelo naporno, stresno in težko delo. Predstavil je tudi nekaj slabosti tega posla in seveda tudi nekaj prednosti. Še en vpogled iz prvo roke za učence, da si lažje predstavljajo, kako taka stvar poteka.

Učenci so preživeli en lep, sproščen in malo drugačen dan v šoli. Sedaj pa čakamo kakšen športni dan, da uravnotežimo to dozo digitalnosti nekje v naravi. 

Nekaj naših učencev so ujeli tudi iz RTV Slovenija na obisku tržiške knjižnice in njihovega istoimenskega dogodka: https://365.rtvslo.si/arhiv/porocila/174905262

Nekaj utrinkov iz tega dne, si pa lahko ogledate v spodnji galeriji:

Lep pozdrav, organizatorji tehniškega dne
dr. Majda Fiksl
Tanja Kralj
Jure Tarman

 

(Št. obiskov: 48, od tega 1 danes)
Dostopnost