Skoči na glavno vsebino

Spoznajmo soseda je mednarodni projekt, ki povezuje slovenske, avstrijske in italijanske osnovne šole. Učenci Osnovne šole Bistrica smo se projektu priključili v šolskem letu 2015/2016 in pričeli z navezovanjem stikov s svojimi vrstniki iz Avstrije in nekaterih gorenjskih šol. Spoznavali smo lokalne značilnosti in se sporazumevali v slovenščini ter nemščini. V letošnjem šolskem letu smo se na OŠ Bistrica z veseljem odzvali vabilu in prevzeli vlogo koordinatorja pri pripravi kulturnega zaključka projekta.

Priprave na dogodek so stekle že jeseni. K sodelovanju smo povabili še naši partnerski šoli Slovensko gimnazijo iz Celovca in Novo srednjo šolo iz Borovelj, vabilu se je odzvala tudi Osnovna šola Križe. Spisek sodelujočih šol je tako obsegal kar 12 šol (NSŠ Borovlje, ZG in ZRG za Slovence, Šolski center Železna Kapla, LŠ Sele, LŠ Borovlje, COŠ 1. maj 1945 Zgonik, OŠ Orehek Kranj, OŠ Matije Valjavca Preddvor, PŠ Jezersko, PŠ Kokra, OŠ Križe in OŠ Bistrica).

Dan D je za učence sodelujočih šol nastopil 11. 4. 2018. Takrat smo OŠ Križe, OŠ Matije Valjavca Preddvor, PŠ Jezersko in OŠ Bistrica vsaka na svojem sedežu gostile svoje partnerske šole in za učence pripravile različne aktivnosti. Na OŠ Bistrica smo se npr. po sprejemu gostov razdelili v tri skupine. Vsaka skupina je bila sestavljena iz učencev bistriške šole in učencev iz Celovca ter Borovelj. V skupinah smo se udeležili treh različnih delavnic. Na športni delavnici (Wir ♥ Sport. / Mi ♥ šport.) smo učenci postavili poligon in se preizkusili v premagovanju različnih ovir. Na delavnici Da, dort, hier, wir / Tu pa tam, z nam´ smo sledili namigom na učnem listu in tako spoznavali šolo in primerjali slovenski ter avstrijski šolski sistem. Ko smo rešili vse naloge, smo se v učilnici pobliže spoznali še ob igri Steklenica resnice. Na glasbeni delavnici (Wir ♥ Musik. / Mi ♥ glasbo.) pa smo izdelovali ropotuljice, jih okrasili in se učili himno projekta, ki so jo spisali učenci bistriške šole.

Po končanih delavnicah smo prav vsi težko pričakovali, da ura odbije 14.00. Takrat so se nam v telovadnici OŠ Bistrica pridružili učenci, ki so dopoldan v okviru projekta Spoznajmo soseda preživeli na šolah gostiteljicah. Na vsaki šoli gostiteljici so v dopoldanskem času pripravili skupno kulturno točko, s katero so se sedaj želeli predstaviti drug drugemu. Telovadnica se je tako spremenila v živahno kulturno prizorišče. Pred več kot dvestoglavo množico obiskovalcev se je pričel kulturni program. Vrstile so se plesne, glasbene in govorne točke, ki so jih v slovenščini in nemščini povezovale učenke OŠ Bistrica. Sklepno misel kulturnega programa smo prepustili ge. Nataši Goršek Mencin s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Poudarila je pomen večjezičnosti in nas pohvalila v naših prizadevanjih, da se spoznavamo, družimo, sodelujemo in spoštujemo. Ob koncu smo bili vsi učenci nagrajeni s knjižnimi gradivi v nemškem in slovenskem jeziku, ki jih je priskrbelo omenjeno predstavništvo. Med sodelujoče učence smo razdelili tudi razglednice, ki jih je podaril TPIC Tržič in si ob tem obljubili, da preko pisanja razglednic še naprej ostanemo v stiku.

Priprava in izvedba projektnega dne je bila zahtevno delo, s katerim učenci nismo pridobili zgolj novih izkušenj ali obogatili svoj nemški besednjak. Je več kot to. Zanetila so se nova prijateljstva, morda celo prve ljubezni, ki sežejo čez mejo in nas povezujejo v dobrih mislih. Zato hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k temu, da je naša prireditev tako lepo uspela.

zapisala Žan Mladenovski, učenec 6. b na OŠ Bistrica in Mateja Žnidaršič, koordinatorica projekta na OŠ Bistrica

Slike na povzavi TUKAJ.

Video posnetek na povezavi TUKAJ.

Avtorji fotografij so Katja Ropoša, Gal P. Pazlar, Rok Poljanec in Rok Meglič.
Avtorji posnetka pa Gal P. Pazlar, Rok Poljanec in Rok Meglič.

(Št. obiskov: 22, od tega 1 danes)
Dostopnost