Skoči na glavno vsebino

Šmorn ali carski ali cesarski praženec je sorodnik palačink ali omlete, le da je debelejši in natrgan. Zgodba o nastanku carskega praženca govori v povezavi s cesarjem in kmetico, in sicer naj bi preprosta kmetica spekla testo oziroma debelo omleto za cesarja, ki se je nepričakovano ustavil pri njej zaradi slabega vremena. Kmetica je debelo omleto na hitro popražila in mu ga ponudila z jabolki. Obstaja pa tudi zgodba, ki govori o tem, da se je dvornemu kuharju ponesrečila palačinka in vse to je popravil tako, da je raztrgano palačinko potresel s sladkorjem in jo postregel kot nov krožnik. Ali je kaj od tega res ali ne, ne vemo, vemo pa, da je šmorn res carski in okusen in smo hvaležni tistemu, ki mu ga je uspelo narediti.

Pri RaP-prehrana smo pripravljali šmorn v pečici. Potrebovali smo naslednje sestavine:

  • 6 jajc
  • 100 g sladkorja
  • 300 g moke
  • 0,5l mleka
  • 1 vaniljev sladkor
  • Maslo za pekač

Pripravili smo ga na klasičen način. In sicer smo najprej ločili beljake in rumenjake. Beljake smo stepli v trd sneg in mu dodali ščepec soli. Rumenjake pa smo penasto umešali s sladkorjem in dodali mleko. Na koncu smo dodali še moko. V gladko maso smo narahlo vmešali sneg iz beljakov in jo zlili na pekač, ki smo ga predhodno namastili z maslom ali oljem.

Carski praženec smo pekli v pečici 15 minut na 200 °C. Nato smo ga z vilicami razkosali in dali nazaj v pečico še za 5 minut.

Postregli smo za s sladkorjem in uživali v res carski malici nad katero smo bili vsi navdušeni.

Učiteljica Živa Ovsenek

(Št. obiskov: 219, od tega 1 danes)
Dostopnost