Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši!
Dobre misli in želje. Kdo si jih ne želi? Napolnjujejo nas preko dneva, tedna, leta in nam dajejo potrebne moči za bremena in naloge vsakdana. Projekt – Tržič mesto dobrih misli in želja spodbuja dobre misli, želje in pozitivna dejanja.
Kaj dejansko prinaša projekt v mesto Tržič?

Prvo kar je, spodbuja povezovanje javnih zavodov, povezovanje meščanov, pozitivno razmišljanje. Pri tem nas druži skupna želja delati dobro na vseh področjih, z namenom, da bo naše skupno sobivanje v domačem kraju še boljše, da bomo drug drugega bolje spoznali, razumeli in zaradi tega v prihodnje še intenzivneje medsebojno sodelovali.

Uvodno najavo in predstavitev prihajajočega projekta Tržič – mesto dobrih misli in želja smo s Fundacijo Vincenca Drakslerja in socialnim podjetjem opravili tudi v okviru 40. Šuštarske nedelje, ki s svojim dogajanjem pritegne številne Tržičane in Tržičanke. Na svojih stojnicah, ki so bile že od daleč vidne predvsem po štirih zastavah in kopici raznobarvnih balonov, označenih z logotipom (srcem) projekta Tržič – mesto dobrih misli in želja, smo obiskovalce seznanjali s vsebino projekta in z različnimi aktivnostmi, ki se bodo v prihodnji mesecih dogajale na različnih lokacijah naše občine. V sproščenem in prijaznem pomenkovanju smo vabili in spodbujali obiskovalce naj spremljajo naše aktivnosti in se vanje, v kolikor imajo interes, tudi sami vključujejo. Marsikateri obiskovalec je prikimal v podporo tovrstnim našim prizadevanjem, rekoč, da bo to res nekaj zanimivega in dobrega za naš domači kraj.

Za to priložnost smo za obiskovalce pripravili tudi krajšo informativno zloženko, ki prinaša bralcem osnovne informacije o projektu. Omenjene zloženke so vsem zainteresiranim na voljo v TPIC-u.

Kaj nas čaka v mesecu oktobru?

V petek, 7. oktobra 2016, bomo v Tednu otroka s posebnim športno-kulturnim dogodkom, ki smo ga poimenovali Tržiška veriga srca, javno otvorili tržiški projekt Tržič –mesto dobrih misli in želja, v katerem bodo sicer sodelovali številni tržiški javni zavodi, ustanove, društva in občani.

Tržiška veriga srca bo dogodek v katerem bomo s tekom povezali vse sodelujoče v projektu in na ta način med nami sklenili posebno verigo prijateljstva in sodelovanja.

Skupina tekačev bo tek začela pred OŠ Križe in ga nadaljevala po posebej določeni trasi, ki bo tekače pripeljala do vseh sodelujočih institucij v projektu. Tekači bodo med tekom s seboj nosili večji panel v obliki srca na katerega bodo institucije, ko bodo tekači pritekli do njih, pritrdili svoje nekoliko manjše srce, na katerem bo napisana njihova izbrana dobra misel. Veliko srce, ki ga bodo s seboj nosili tekači se bo tako sproti polnilo s srci in dobrimi mislimi vseh sodelujočih v projektu. Tekaška trasa se bo ob 12.00 zaključila na mostu pred Občino, kjer bodo tekači veliko srce napolnjeno z zbranimi dobrimi mislimi vseh sodelujočih v projektu, slovesno izročili našemu županu in ga skupaj z njim odnesli pred atrij Občine Tržič.

V atriju bo sledila krajša kulturna prireditev v kateri bodo nastopili združeni pevski zbori vseh treh tržiških osnovnih šol in orkester Glasbene šole Tržič.

Srce z zbranimi dobrimi mislimi sodelujočih v projektu bo do sklepne prireditve ob zaključku projekta, ki bo 2. junija 2017, shranjeno na Občini Tržič.

Na šoli bomo izvajati veščine meseca, ki bodo potekale kot rdeča nit skozi celo leto, tako pri razrednih urah kot pri ostalih urah pouka in dejavnostih. Letos smo izbrali priročnik z naslovom Iskalci biserov, avtorice Darje Vtič Tršinar.

Mesečne teme oz. pogovori med učitelji in učenci bodo:

September – Iskanje sreče; Oktober – Pozitivna naravnanost, optimizem; Zdrav ritem srca – z  gibanjem do zdravja; November– Spoštovanje, odgovornost; December –Hvaležnost; Januar – Pogum; Februar – Ljubezen; Marec  – Družina; April – Skupaj prebivamo na tem planetu; Maj  – Od srca do srca – podarjanje srčkov z lepimi željami.

Projekt smo začeli z dogodkom Tržiška veriga srca.  Zanj želimo izbrati lepo in prijazno misel o domačem mestu in ljudeh, zato na razredni ravni zbiramo najbolj prijazno misel ali željo. Vse prejete misli bomo razstavili v večnamenskem prostoru šole ob tednu otroka, najlepša misel, ki jo bo izbrala komisija, pa bo krasila srce v Tržiški verigi srca.

V tednu otroka bomo imeli tudi igralne odmore, sodelovali bomo z RK Tržič pri dobrodelni akcijo »Lepo je deliti« in zbirali hrano ter šolske potrebščine. Teden otroka, ki nosi naslov Svet, v katerem želim živeti, bomo 7. 10. 2016  zaključili s Tržiško verigo srca.

Učenci 8. in 9. razredov pa se bodo 10. oktobra  v Kulturnem centru Tržič srečali s slovensko pevko Anjo Baš.

Ponovno smo začeli s prostovoljnim delom, učenci so se že ta mesec in se bodo še nekajkrat v tem šol. letu družili s starostniki v Domu Petra Uzarja, konec oktobra pa se bodo učenci lahko udeležili dobrodelne akcije RK Tržič Drobtinica in zbirali sredstva za prehrano učencev iz socialno ogroženih družin, kot vsako leto bomo sodelovali tudi z varovanci Varstveno delovnega centra Tržič.

Projekt Tržič – mesto dobrih misli in želja naj steče najprej v nas samih, v naših odnosih doma, v službi, šoli, na ulici… Včasih ciljev takega projekta preprosto ne moremo izmeriti, ne moremo vsega načrtovati v koledarju in zgolj opraviti dogodek, cilj takega projekta je tudi deliti lepo, delati dobro, biti dober človek do sočloveka.

Naj nas ta misel vodi skozi celo leto in naj nas spodbudi, da nas bodo lepe, dobre misli in želje, vodile k dobrim dejanjem.

Vse vas prav lepo vabimo, da skupaj z nami sklenete srčno verigo 7. 10. 2016, ob 12.00 v atriju Občine Tržič.

 

(Št. obiskov: 22, od tega 1 danes)
Dostopnost