Skoči na glavno vsebino

Kdo so junaki in kaj imajo opraviti z dnem reformacij je bila rdeča nit letošnje prireditve ob dnevu reformacije, ki se je odvijala prvo šolsko uro 27. 10. 2017. Učenke 8. a, Danijela Kostić, Ajda Šlibar in Stela Zavrl, so odgovorile na zastavljeni vprašanji in uspešno povezovale program, ki so ga obogatili nastopi učencev naše šole. Taja Gaberc, 4. a, nas je razveselila s plesno točko, Tinkara Ana Novak, 7. a, in Petja Florjanič, 7. b, sta se predstavili z avtorsko skladbo napisano prav za to priložnost, na probleme sodobnega sveta pa nas je kot pred 500 leti Luther s svojimi tezami opozorila učenka 9. a, Kim Corinna Brglez.

Zakaj je Primož Trubar slovenski junak in zakaj pravzaprav praznujemo dan reformacije so na filmski trak zabeležili Vid Hribar, 9. a, Gal Pavel Pazlar, 9. a,  in Jaka Podlipnik , 9. b. Pri demonstraciji so jim bili v pomoč sošolke in sošolci (David Gošev, Polonca Jekovec, Jure King, Tilen Legat, Žiga Roblek, Nika Selko in Zala Šarabon), ki so ob začetku šolskega leta obiskali Trubarjevo domačijo. Posnetek si lahko ogledate TUKAJ.

Da so reformatorji imeli pomembno vlogo za slovenski narod je ob koncu prireditve strnil David Gošev, 9. b, z naslednjimi besedami: “Reformacija nam je dala prve tiskane knjige, jezik, slovnico, književnost, šole, torej temelj za nastanek naroda.” Za piko na i smo slišali še stihe, ki jih je priredila Zala Šarabon iz 9. a:

Primož Trubar, naš slovenski je junak,
ki žal ga ne pozna vsak.
Zvezkov v roke vzeti mu nikoli ni bil problem,
saj je bil zelo priden, deloven in ni bil len.
Na kmetijah svoje življenje so ljudje skovali
in peš ali s konji okrog potovali.
Veliko stvari so si želeli imeti,
a vedeli so, da se je nekaterim od teh treba bilo je upreti.
Cerkvena ureditev jim všeč ni bila,
zato nam Trubar v 16. stoletju Katekizem da.
Dan reformacije je praznik za vse
in takrat se v šolo ne gre.

Hvala vsem sodelujočim, zelo dobro ste se pripravili in pokazali, da znate biti junaki tudi vi.
FOTO: Gal Pavel Pazlar, 9.a
Ogled fotografij vam posredujemo na povezavi.

Mentorica: Mateja Žnidaršič

 

(Št. obiskov: 76, od tega 1 danes)
Dostopnost