Skoči na glavno vsebino

Prireditev OŠ Bistrica ima talent se je porodila iz potrebe omogočiti našim učencem okolje, v katerem bi bilo možno razvijati in javno predstaviti svoje talente, hkrati pa iz tega narediti tudi zanimivo šolsko prireditev za vse stopnje obenem. Letos smo ga uvrstili v prireditev ob Prešernovem prazniku. Našega velikega avtorja smo se spomnili z moderacijo na temo njegovega življenja in pesmi, predvsem pa nam je tokrat bil prikladno izhodišče za razmislek o poklicnih talentih. Pri tem nam je bila v pomoč tudi letošnja žirija, ki so jo sestavljali kulturni delavec in avtor David Ahačič,  skakalni prvak Cene Prevc in stand-up komik, mladinski pisatelj in ustvarjalec Osvežilne fronte Rok Bohinc. Vsak med njimi nam je zaupal, kateri talenti so oblikovali njegovo karierno pot in na kakšen način so se izražali v njegovem otroštvu. Upamo, da so mnogi učenci ob teh prepričljivih kariernih zgledih in njihovih pogledih na razvoj lastnega talenta začeli tudi sami razmišljati o tem, kateri poklic bodo izbrali in v katero kariero bo zaplula njihova “življenja barka”. Žiranti so poleg točkovanja vsakemu nastopajočemu namenili spodbudne besede in tudi nekoliko usmerjanja glede razvoja njegove točke. 

Nastopajoči so prihajali iz vseh triad in žanrsko pokrivali različna športna in umetniška področja: ples, igranje klavirja in kitare, repanje, hitri lončki, petje. Tudi moderatorja Elena in Rok sta se odlično odrezala in sta gotovo tudi sama nadarjena moderatorja. Za ozadje je poskrbela Julija iz 5. razreda, ki je na grafično tablico narisala ozadje z napisom in figurami nastopajočih. Največ točk so dosegli: Nika Melihen, Jerca Veselinovič Podjed in Janette Gošte, Teo Čeh ter Filip Vladič , v finalu so se pa za glasove vseh na šoli borile Jerca Veselinovič Podjed in Janette Gošte v dvojici ter Nika Melihen. Izpeljali smo inovativno glasovanje z žetoni, s pomočjo katerih je lahko vsak od učencev in zaposlenih oddal svoj glas. Z natančnim tehtanjem je bilo ugotovljeno število glasov za posamezen nastop in tako je prepričljivo zmagala Nika Melihen s točko, ki je na enkraten način združevala klavirski nastop in hip-hop ples. Nastopajoči so bili nagrajeni s kartami za Gorenjsko plažo in knjigami o Tržiču, za kar se najlepše zahvaljujemo Občini Tržič.

Hvaležni smo za koščke življenjske modrosti, ki so nam jih povedali žiranti med intervjujem v času glasovanja. Razgovorili so se o odgovornosti, ki jo ima šola do svojih talentov, kako svoj talent predstaviti drugim brez treme, pa tudi o veliki težavi današnje mladine, ki se kljub temu, da ves čas opazuje nastopajoče na vseh mogočih socialnih platformah, pri sebi bori s sramežljivostjo in tremo. To je skrb vzbujajoče in kontradiktorno dejstvo današnje družbe. Vsak talent, ki se odloči izpostaviti, je potrebno sprejeti najmanj s čestitko za pogum, da se je izpostavil ali izpostavila. Vsak, ki to stori, že samo s tem izstopa iz povprečja. V prihodnosti si še želimo (več) talentov, ki bi bili pripravljeni to storiti in šolsko kulturo, v kateri so talenti obdani s pozornostjo in priložnostmi za svoj razvoj.

Zapisala organizatorja Tomaž Zupančič in Tonja Umnik.

(Št. obiskov: 214, od tega 1 danes)
Dostopnost