Skoči na glavno vsebino

Vsako leto se pred dnevom reformacije na predmetni stopnji spomnimo junakov, ki so postavili temelje slovenskemu knjižnemu jeziku. Tudi letos je bilo temu tako. 28. 10. 2022 smo učenke in učence drugo šolsko uro povabili na Veliki reformacijski kviz, ki sva ga pripravila z učiteljem Tomažem Zupančičem. Učenci, razdeljeni v pare, so ob reševanju kviza spoznavali:

  • čas in prostor začetka reformacije
  • vzroke za reformacijo
  • vlogo Martina Luthra pri reformaciji
  • pomen reformacije za razvoj evropskih jezikov
  • pomen reformacije na Slovenskem
  • slovenske reformatorje in njihova dela.

Pri reševanju kviza sta največ znanja pokazala učenca 9. a Žan Begovič in Jakob Rakovec ter bila za izkazano znanje tudi sladko nagrajena. Bravo!   

Čestitke veljajo tudi učencema 9. b Teu Čehu in Jaku Stritihu, ki sta dogodek popestrila z rap nastopom in življenje Primoža Trubarja predstavila v modernih glasbenih ritmih.

Hvala mladinskemu pevskemu zboru in Dani Verč ter Petri Smolej, ki sta učence pripravili na glasbeni nastop. Lepo vas je bilo poslušati.

Dogodek smo zaključili z razglasitvijo rezultatov akcije zbiranja starega papirja. Še posebej so se izkazali učenci 9. a, saj so zbrali največ odpadnega papirja. Sledili so jim učenci 9. b in 7. a. Izkazali pa so se tudi učenci 5. b, saj so se skoraj čisto vsi udeležili akcije in prispevali po svojih močeh. Bravo.

Vsem učenkam in učencem, ki ste sodelovali pri kvizu in zbiralni akciji starega papirja, hvala za dobro sodelovanje.

Manca Kokalj Vernig in Mateja Žnidaršič

Foto: Jure Tarman

(Št. obiskov: 42, od tega 1 danes)
Dostopnost