Skoči na glavno vsebino

UNESCO je lanskega novembra razglasil 14. marec za Mednarodni dan matematike. Na ta dan bodo v sodelovanju z Mednarodno matematično unijo (IMU) vsako leto po vsem svetu potekali matematično obarvani natečaji in drugi dogodki pod izbrano skupno temo.

Mnogo držav je že pred tem praznovalo 14. marec kot DAN ŠTEVILA PI. Pi (grška črka π) je matematični simbol, ki predstavlja konstanto – razmerje med obsegom kroga in njegovim premerom – ki je približno 3.14159. Število Pi je bilo izračunano že na več kot en trilijon decimalk natančno. Čeprav v vsakdanjem življenju uporabljamo približek števila Pi (3.14), pa to število predstavlja zanimiv izziv v urjenju spomina. Po celem svetu poteka mnogo tekmovanj v pomnjenju števila π. Leta 2006 naj bi upokojeni japonski inženir zrecitiral kar 100 000 decimalk tega števila. Ta rekord še ni vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Tam se namreč nahaja rekord s 67 890 decimalkami. Slovenski rekord je bil postavljen leta 2015, in sicer 1690 decimalk. (Viri: https://www.dmfa.si/ODrustvu/NovicaPrikaz.aspx?itemid=324, https://www.idm314.org/, https://www.piday.org/)

Na naši šoli sta na to temo ustvarjala:

  • a pod mentorstvom učiteljic Alenke Krmavner in Joži Seifert
  • b pod mojim mentorstvom

Mentorice smo postavile razstavo njihovih izdelkov. Zaradi izrednih razmer z virusom COVID-19, si večina učencev razstave žal ni mogla ogledati. To bodo lahko storili ob povratku v šolo.

mag. Sonja Sedej

(Št. obiskov: 28, od tega 1 danes)
Dostopnost