Skoči na glavno vsebino

V sredo, 13. 3. 2024, so učenci drugih in tretjih razredov imeli kulturni dan. V goste je prišlo Lutkovno gledališče Nebo, ki je bilo ustanovljeno leta 2001 v Kranju.

Gledališče se je predstavilo s predstavo Take ljudske, prepletom ljudske pripovedke Zajec dela za lisico ter pregovorov, starih modrosti in ljudskih napevov. Po odmoru so učenci spoznali umetnostno panogo lutkarstvo. Spoznali so različne vrste lutk iz različnih delov sveta, največ pa seveda domačih. Te je izdelal g. Andrej, ki je bil v predstavi tudi eden izmed lutkarskih animatorjev.

Po malici so se učenci udeležili delavnic. Že med predstavo so spoznali ljudsko glasbilo lončeni bas in tako so drugi razredi izdelali svoje. Preprosta glasbila so naredili iz praznih pločevink, vrečke, slamice in nekaj elastik. Seveda so jih po izdelavi tudi uporabili ter zaigrali in zapeli nekaj slovenskih ljudskih pesmi. Učenci tretjih razredov pa so se spoprijeli z izdelavo lutk. Umetnine, ki jih lahko vidite v galeriji, so naredili iz pene z veliko domišljije in spretnih prstov.

Izkušnja z Lutkovnim gledališčem Nebo bo morda navdušila kakega mladega umetnika in ga popeljala v svet lutkarstva, zagotovo pa bo učencem ostal v spominu pregovor »kdor dela, ima, kdor ne dela, nima«.

Učitelj Andrej Cej

(Št. obiskov: 42, od tega 1 danes)
Dostopnost