Skoči na glavno vsebino

Evropski dan jezikov

  1. septembra praznujemo evropski dan jezikov. Praznujemo ga že 20 let. Začeli smo ga praznovati, ker in zato, da se zavedamo, da je Evropa jezikovno zelo bogata, kar pomeni, da je na naši celini veliko različnih jezikov. Vsak jezik je lep in pomemben. Vsak ima svoj najljubši jezik, ampak prav je, da vsak spoštuje tudi jezike drugih ljudi. Samo tako bomo lahko spoznavali druge ljudi in sklepali nova prijateljstva.

Imeti prijatelje in biti prijatelj je res lepo, zato se bomo ta teden vsak dan spomnili na to tako, da bomo pred malico po ozvočenju slišali misli o prijateljstvu v različnih jezikih in izbrano skladbo na omenjeno temo.

Nastala je tudi razstava razglednic – ker prijatelji si jo pošljejo, če kam potujejo ali pa živijo v drugih državah. Razglednice so popisane z različnimi mislimi o prijateljstvu in v različnih jezikih. Razstava bo med 20. in 24. 9. 2021 na ogled v naši šolski knjižnici, od 27. 9. do 1. 10. 2021 v atriju in vsak dan v času kosila na velikem platnu v večnamenskem prostoru.

Na https://padlet.com/mateja_osb/EDJ lahko tudi vsak od vas napiše misel, ki se mu utrne na to temo, veseli bomo, če boste pisali v jeziku, ki vam je blizu. Ali pa objavite povezavo do skladbe, ki govori o prijateljstvu. Tudi tu naj jezik ne bo ovira.

Naj bo naš jezik jezik prijateljstva. Zaznamujejo ga spoštovanje, iskrenost, zaupanje, razumevanje in sprejemanje drug drugega – na ta način praznujmo skupaj z 800 milijoni Evropejcev, ki živijo v 47 državah članicah Sveta Evrope.

Jezik prijateljstva niso le besede. Štejejo tudi dejanja.

HVALA učenkam in učencem 6., 7., 8. in 9. razredov, ki so ob evropskem dnevu jezikov sodelovali pri ustvarjanju in oblikovanju aktivnosti.

DANKE, MERCIE, THANK YOU!

 

učiteljice tujih jezikov

 

(Št. obiskov: 40, od tega 1 danes)
Dostopnost