Skoči na glavno vsebino

Dragi učenci, starši in učitelji,

V zadnjih mesecih smo se v našem razširjenem programu (RaP – prehrana)  ali kot mu kar rečemo – šolskem kuharskem krožku podali na pripravljanje in pečenje izjemno priljubljenih brownijev, znanih tudi kot rjavčki. To slastno doživetje smo si delili učenci od 1. do 5. razreda, ki sodelujejo v našem programu.

Pri ustvarjanju teh čokoladnih dobrot smo se zabavali in se naučili veliko novih kuharskih spretnosti. Med drugimi smo se naučili, kako se stopi čokolado. Želeli smo, da bi bili naši browniji ne samo okusni, ampak tudi privlačni za oči, zato smo se potrudili, da smo sledili receptu in skrbno upoštevali vsak korak.

Recept za Brownije (Rjavčke)

Sestavine:

  • 200 g temne čokolade
  • 150 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 100 g moke
  • 25 g kakava v prahu
  • ščepec soli

Navodila:

Pečico predgrejte na 180°C. Pripravite pekač velikosti približno 20×20 cm in ga obložite s peki papirjem. Na majhnem ognju stopite čokolado in maslo v loncu, dokler se ne raztopita in združita. Nato odstranite s štedilnika in pustite, da se malo ohladi. V veliki skledi stepite jajca in sladkor, dokler ne dobite svetle in zračne mešanice. Dodajte vaniljev ekstrakt. V jajčno mešanico vmešajte stopljeno čokolado in maslo. Presejte moko, kakav in sol ter jih postopoma dodajajte v mokri mešanici. Mešajte, dokler ni vse dobro vmešano. Testo vlijte v pripravljen pekač. Pečico postavite v sredino in pecite brownije približno 25-30 minut, oziroma dokler se sredina ne strdi, vendar naj še vedno ostane sočna. Ko so browniji pečeni, jih pustite, da se ohladijo v pekaču, nato pa jih narežite na kvadrate.

Z veseljem sporočamo, da so naši browniji izpadli odlično! Mehek in sočen notranji del z bogatim čokoladnim okusom je zagotovo zadovoljil vse okuse.

Iskrena hvala vsem učencem, ki so se pridružili našemu programu in s katerimi odlično kuhamo in pečemo. Veselimo se že naslednjega srečanja, ko bomo spet raziskovali čarobni svet kuhanja skupaj!

S slastnimi pozdravi,

mentorica Živa Ovsenek

(Št. obiskov: 77, od tega 1 danes)
Dostopnost