Skoči na glavno vsebino

DSC_0016V torek, 1. 12. 2015, je na naši šoli potekal tehniški dan. Učenci smo imeli različne teme, primerne učnemu načrtu in zanimanjem.

Učenci 9. razredov smo razmišljali o odvisnostih. Hkrati pa je ta dan tudi svetovni dan boja proti AIDS-u. AIDS je spolno prenosljiva bolezen in jo povzroči virus HIV.

Prvo predavanje je vodila zunanja delavka ZD Tržič ga. Nataša Kavar, ki nam je predstavila teme odraščanje, spolnost, bolezni pri spolnih odnosih in kontracepcija. Primerjali smo pojma zaljubljenost, in ljubezen. To je bil naš uvod, nato pa smo se pogovarjali še o spolnosti in spolnih odnosih, kjer so se pojavila vprašanja, kdaj je pravi čas in kako poteka. Zatem smo primerjali spola, ker smo prišli tudi do razlage mokrih sanj in kaj je kontracepcija, pod katero smo našteli in si ogledali različne primere.

Po končanem predavanju smo se premestili v sosednjo učilnico k prof. Nataša Bergant, ki pa nam je povedala več o drogah, kaj je slaba lastnost njih in kakšne droge se najpogosteje pojavljajo po svetu. Najbolj znane so alkohol in cigarete, ki so dovoljene substance, vse več mladih pa zahaja tudi na nelegalno drogo, kot je trava. Zadnjih 20 minut pa smo na liste napisali, zakaj bi sami rekli drogam STOP.

Zadnjo temo pa nam je predstavila prof. Ana Mrgole, ki pa nam je povedala, od česa vse smo lahko odvisni. Pogovor pa je tekel tudi o temi, da se moramo spoštovati in da vse izhaja iz nas. Prebrala nam je zgodbo o dveh dečkih, ki sta se sprehajala po puščavi. Prvi je drugega udaril v obraz, on pa je to zapisal v pesek. Nato sta se sprehodila naprej po puščavi in prišla do oaze. Fant, ki je dobil udarec po obrazu, se je začel utapljati, tisti, ki ga je udaril, ga je rešil. Fant, ki je dobil udarec po obrazu, je zapisal v kamen: »Prijatelj mi je rešil življenje.« Nauk besedila je, da moramo slabe stvari oprostiti, dobre pa moramo ohraniti v spominu. Za konec pa smo izdelali plakate, ki so bili na temo NE-odvisnost.

Tia Dobrin, 9.a

Učenci šestih razredov smo se razdelili v dve skupini; v moji skupini smo izdelovali jelenčke, snežinke ter male in velike smrečice.

“Pod nadzorom” nas je imel učitelj Mihael Zaletel, ki nam je dovolil, da smo eden po eden izbirali glasbo in jo vsi poslušali. Izdelovali smo v njegovi učilnici. Vzdušje je bilo odlično, saj smo se med seboj razumeli in se nismo prepirali.

Na koncu, pred predstavitvijo dveh powerpointov in nekaj fotografij, nam je ostalo še malo časa, ravno toliko, da si je vsak izrezal še eno stvar za domov.

Priloga: Tehniški dan ND Ula Košir in Tina Gros, 8. b

Priloga: Tehniški dan ND Ula Črnilec in Liza Kvčič, 8.a

Po predstavitvi smo odšli domov.

BIL JE ČUDOVIT DAN!

Eva Puhar, 6. b

 

(Št. obiskov: 39, od tega 1 danes)
Dostopnost