Skoči na glavno vsebino

Na Osnovni šoli Bistrica smo v torek, 24. oktobra 2023, odprli razstavo o vojni za Slovenijo. Na otvoritev so prišli župan Občine Tržič g. Peter Miklič, podžupanja ga. Metka Gaberc, predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Gorenjska g. Ivan Hočevar, vojni veterani in drugi gostje. Nagovorili so nas ravnateljica ga. Dina Pintarič, župan g. Peter Miklič, razstavo pa je uradno odprl g. Ivan Hočevar, potem pa je sledil še kratek govor upokojene kustosinje Muzeja slovenske policije in soavtorice razstave magistre Biserke Debeljak.

Zdaj pa še nekaj besed o razstavi, ki govori o 10 dnevni vojni za samostojno Slovenijo, ki je zelo vplivala na našo prihodnost. Potem ko smo Slovenci 25. in 26. junija leta 1991 proslavljali samostojnost, so jugoslovanski generali 26. junija poslali v Slovenijo vojake JLA (jugoslovanske ljudske armade), saj so hoteli, da Slovenija ostane v Jugoslaviji. Med drugim so želeli uničiti RTV oddajnike na Nanosu, Kumu in Krvavcu. Vojaki JLA so se predali 7. julija 1991, zadnji vojak pa je samostojno Slovenijo zapustil 25. oktobra 1991 nekaj minut pred polnočjo. V vojni je življenje izgubilo 76 ljudi, od tega 19 Slovencev, 45 pripadnikov JLA, 12 pa je bilo tujih državljanov.

Razstava je na ogled v večnamenskem prostoru naše šole, njen namen je, da tudi mlajše generacije skozi besedilo in fotografije spoznajo preteklost naše domovine. Vsi se moramo zavedati pomembnosti te vojne za našo zgodovino in moramo biti hvaležni vsem vojakom, ki so se borili za Slovenijo in zanjo dali najpomembnejše, svoje življenje.

Gal Avbelj Valjavec, 8. a

 

Foto: Petra Smolej, Jure Tarman

(Št. obiskov: 170, od tega 1 danes)
Dostopnost