Skoči na glavno vsebino

V torek so se učenci od 1. do 8. razreda udeležili tehniškega dne, ki je bil naslovljen kot “Digitalno=realno=normalno.” Hkrati so se učenci devetih razredov odpravili na terenski izlet po naši občini, kjer smo si ogledali proces proizvodnje različnih izdelkov. Ta izlet je bil odlična priložnost za učence, da spoznajo podjetja, v katerih bi se lahko zaposlili v prihodnosti.

Naša prva postojanka je bila v proizvodnem obratu obutve in trgovini Migi. Tam smo imeli priložnost, da smo si ogledali celoten postopek oblikovanja njihovih čevljev, od uporabe 3D-tiskalnikov in sodobne opreme pa do spretnih rok delavcev, ki so nenehno ustvarjali. Podjetniki so poudarili, da ponujajo tudi štipendije, kar je lahko privlačna možnost za učence devetih razredov, ki bodo kmalu odločali o svojem vpisu na srednje šole.

Naša naslednja destinacija je bila železarna Mali-E-Tiko, specializirana za izdelavo hladilnih reber za sodobne elektronske naprave. Tudi tukaj so nas popeljali skozi proces njihovega dela, predstavili uporabljeno orodje in razložili, kako nastajajo njihovi izdelki. Izvedeli smo tudi, da podjetja, ki smo jih obiskali, pogosto ponujajo priložnosti za praktično usposabljanje in sodelovanje z mladimi.

Tretji ogled nas je pripeljal do INTEC MKD, podjetja specializiranega za obdelavo pločevine. Tukaj smo pridobili vpogled v načine obdelave pločevine in kako pomembna je ta industrija za gospodarstvo naše občine. Učitelji in podjetniki so nas spodbudili k razmišljanju o svoji prihodnosti in kako bi lahko našli zaposlitev ali štipendije v takšnih podjetjih.

Naslednja destinacija je bilo podjetje Cablex, specializirano za proizvodnjo, trgovino in servisiranje elektrotehničnih izdelkov. Začeli smo s krajšo predstavitvijo v obliki PowerPointa, kjer so nam predstavili ključne informacije o njihovem podjetju. Nato smo imeli priložnost ogledati postopek izdelave izdelkov in se sprehoditi po njihovih delovnih prostorih, kjer smo lahko videli nekaj njihovih končnih izdelkov.

Poleg naštetih podjetij smo si ogledali tudi podjetje ZIAL, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo sodobnih senzorjev za avtomatizacijo in nadzor v industriji. Njihovi senzorji so ključni za izboljšanje učinkovitosti in zanesljivosti proizvodnih procesov. Učenci so se lahko seznanili z napredno tehnologijo in inovacijami, ki jih ponuja podjetje ZIAL.

Celoten tehniški dan je bil namenjen ogledu številnih proizvodnih obratov, a hkrati smo se poučili tudi o pomembni vlogi robotov, digitalnih naprav in tehnologije v današnji industriji ter o vplivu, ki ga imajo na nas. Učenci devetih razredov smo bili dodatno spodbujeni, da razmislimo o svoji prihodnosti in o možnostih zaposlitve, štipendiranja ter sodelovanja s takšnimi podjetji.

Tajdo Čarman Željko pod mentorstvom Žive Ovsenek

Foto: Kaja Robič

(Št. obiskov: 93, od tega 1 danes)
Dostopnost