Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 7. Aprila 2022, smo se nekateri učenci OŠ Bistrica konec tretje ure z avtobusom odpeljali v Ljubljano na inštitut Jožefa Štefana ter jederski reaktor.

Na inštitutu so nas razdelili v skupine ter nam predstavili svoje delo na veh oddelkih. Naši skupini so na kratko predstavili mikroskopijo in nam pokazali 2 mikroskopa tako velika, da sta zavzemala celo sobo. Ampak verjetno je bilo vsem najbolj všeč, ko smo naredili nekaj poskusov z dušikom in ognjem. Ugotovili smo, da če dušik zlijemo po naši koži, nas ne bo poškodoval. Naredili smo tudi barvni ogenj. Na zadnji delavnici na inštitutu so nam razložili o delu, ki ga opravljajo za računalniki. Bilo je precej zapleteno, ampak kljub temu zanimivo.

Po tem smo se odpeljali do jedrskega reaktorja v Podgorico, kjer so nam povedali, čemu je namenjen, kako deluje in kaj sploh to je. Izvedeli smo, da ima Slovenija dva jedrska reaktorja, kar je veliko glede na število prebivalcev, čeprav je ta v Ljubljani namenjen le eksperimentom. Kasneje so nam razložili o radioaktivnem sevanju, ki je povsod okoli nas, še več pa ga je ob reaktorju, medtem ko le-ta deluje.

Na izletu smo se naučili veliko novih stvari in svoj prosti čas definitivno dobro uporabili.

Zoja Rožič, 8.b

(Št. obiskov: 33, od tega 1 danes)
Dostopnost