Skoči na glavno vsebino

Na jasno jutro (14.10.2019), ki je obetalo topel jesenski dan, smo se učenci 2.razreda OŠ Bistrica, razredničarki in spremljevalka Nina Kristanc odpravili po Poti na Bistriško planino. Pri kapelici pod cerkvijo sv. Jurija sta nas pričakala lovca Tone Stritih in Zoran Šulgaj. Tone je učencem razložil pomen kinologije in s svojo psičko Rejo prikazal delo lovskega psa. Zoran nas je popeljal po lovsko gojitvenem območju lovske družine Dobrča. Najprej smo se ustavili na gradu Alt Gutenberg. Izvedeli smo nekaj o zgodovini lova, kateri je tesno povezan prav z graščaki, prebivajočimi na gradu. Opazovali smo Brezje skozi lovski daljnogled. Med potjo je Zoran ves čas pripovedoval o gozdnih živalih in odgovarjal na vprašanja vedoželjnih učencev.

Na Planincah sta nas na travniku pričakala lovca Janez Sajovic in Miro Špendal. Izvedeli smo zakaj so pomembni gozdni travniki, gozdni rob in gozd. Podučila sta nas, kako se je v gozdu potrebno vesti. Nad ognjem smo spekli hrenovke in po mnenju učencev pojedli najboljši hot dog. Malo smo se spočili in se posladkali z roladami in sokovi.

Pot smo nadaljevali proti krmišču za divje živali. Na poti nas je pričakal lovec Jožef Meglič. Povedal nam je veliko o sporazumevanju med gozdnimi živalmi in komunikaciji lovcev z živalmi. S posebnimi piščalmi je posnemal oglašanje različnih gozdnih živali ob različnih situacijah in nam na lovski rog zaigral pesem. Na krmišču smo živalim nasuli koruzna zrna, si pogledali solnico in splezali na lovsko opazovalnico. Med vračanjem v dolino smo videli še lisičino in jazbino.

Zelo poučen naravoslovni dan, ki pa se ni končal s prihodom v učilnico. Učenci so od Lovske zveze Slovenije dobili letake Varujmo naravo, magnete, plakate parkljaste divjadi v Sloveniji, urnike, križanke, Pripovedke o Zlatorogu, karte Črni Peter z risbami slovenskih prostoživečih živali, revije Lovec in razredne plakate. Kamera iz krmišča nam pošilja slike in spremljamo katere živali obiskujejo krmišče.

Povezovanje šole z lokalnimi društvi bogati vzgojno izobraževalni proces in ponudi učencem obogatene učne vsebine. Lovci so nas nazorno seznanili z varstvom divjadi in naravnega okolja. Pokazali so nam, da lovstvo ni samo lov, ampak veliko več. Je lovska kultura, lovska kinologija, spekter naravovarstvenih in družbenih dejavnosti. Naučili smo se, da smo naravo dobili v varstvo in ne v dar. Potrebno ji je prisluhniti in jo spoštovati.

Lovski družini Dobrča se zahvaljujemo za vso prejeto gradivo, sokove, rolade, prijaznost in čas, ki so si ga vzeli za nas.

Monika Golmajer in Tanja Kralj

(Št. obiskov: 78, od tega 1 danes)
Dostopnost