Skoči na glavno vsebino

Polde Bibič je bil slovenski filmski in gledališki igralec ter pisatelj. Večina se ga spomni iz vloge v Kekcu, kjer je igral Bedanca, iz Cvetja v Jeseni… Polde Bibič je svoj pečat pustil tudi v naših krajih, saj je na Visočah (v Motanah) zgradil vikend in s svojo družino in prijatelji veliko časa preživel tu. Stkal je veliko prijateljstev in ljudje se ga radi spominjajo kot toplega in dobrodušnega človeka. Polde Bibič je bil v preteklosti tudi gost v naši šoli, kamor so ga povabili, da se je predstavil takratnim učencem.

Rad je hodil v gore. Njegova priljubljena točka je bilo vzletišče na Dobrči, kjer so mu prijatelji postavili klopco – danes jo poznamo kot »Poldetova klopca«. Tam je užival v razgledu in ponavljal besedila za njegove filmske in gledališke vloge. Na Brezjah pri Tržiču po njegovi smrti vsako leto pripravijo prireditev Spomijarije, kamor povabijo njegove sodelavce (gostili so Mileno Zupančič, Ivanko Mežan, Toneta Partljiča, Danila Benedičič, Štefko Drolc, Borisa Cavazzo, Urško Hlebec, Iva Bana, Bernardo Oman) ter domačine, ki so bili na različne načine povezani z njim in delijo spomine nanj.

Letos, na 12. Spominjarijah, so k sodelovanju povabili tudi našo šolo. Učenci so pripravili kulturni program za uvod. Tako so pod mentorstvom Marije Likozar in Marije Bohinjec drugošolci in petošolci predstavili pogovor med mladimi planinkami, v katerem so predstavile Poldeta in to povezali s predstavo Goska Lučka, Otroški pevski zbor OŠ Bistrica pa je pod vodstvom Nene Bogataj zapel Kekčevo pesem. To je bil lep uvod v pogovor s Štefanom Močnikom, ki je delil spomine o tem, kako sta s Poldetom skupaj hodila v gore. Žal je udeležbo zaradi bolezni moral odpovedati Janez Hočevar – Rifle, smo pa lahko prisluhnili telefonskemu pogovoru z njim. Bil je lep večer, obiskovalci v dvorani so po končanem programu sproščeno kramljali in nam zaupali, da so bili naši učenci odlični. Na prireditvi je vedno tudi Poldetova hči, ki je vesela in ganjena, da se na tak način ohranja spomin na njenega očeta.

Marija Bohinjec; foto: Bojan Rozman

(Št. obiskov: 103, od tega 1 danes)
Dostopnost