Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 17. 4. 2023, smo se štiri učiteljice in 51 učencev odpeljali na Primorsko, in sicer v CŠOD Breženka, kjer smo preživeli petdnevno šolo v naravi. V domu so nas prijazno sprejeli, nato smo se namestili v sobe, se seznanili s hišnim redom, pojedli kosilo, potem pa že nadaljevali s popoldanskimi dejavnostmi, kjer smo spoznavali sredozemske rastline ter streljali z lokom. Po večerji je sledil sprehod do Pirana, nato pa priprave na spanje.

V torek smo se prebudili v nekoliko oblačno jutro. Z zajtrkom smo napolnili naše telo, saj je sledil pohod do Strunjana in naprej do Portoroža, kjer smo se posladkali s sladoledom. Popoldan smo lovili ribe ter se učili o življenju ob morju. Zvečer so sledile športno zabavne igre, na katerih smo res uživali. Tekmovali smo v tomboli, štrbunku, odbojki, košarki… Potem pa spanje, saj nas je čakal nov dan na morju.

Ko smo se zbudili v tretji dan naše šole v naravi, nas je pričakalo nekaj kapelj dežja, vendar to ni preprečilo krajšega sprehoda pred zajtrkom. Pred nami je bila dopoldanska orientacija v naravi s fizikalno-kemijskimi meritvami. Izzive orientacije so vse skupine uspešno rešile.
Veliko smo se gibali, predvsem hodili in naučili smo se tudi finske različice hoje za celotno telo, to je nordijska hoja. Aktivnost smo izvajali s posebno oblikovanimi pohodnimi palicami in ni bilo ravno enostavno. V Fiesi imajo tudi dve jezeri in večje je povezano z morjem, zato se mešata sladka in slana voda. Če smo se prejšnji dan učili o življenju ob morju, smo na ta dan spoznali še življenje ob jezeru.
Za zaključek dneva smo odigrali kviz, nato pa utrujeni popadali v postelje.

Dnevi so minevali res hitro in v četrtek je bilo na vrsti dopoldansko raziskovanje Pirana. Žal nam vreme ni bilo naklonjeno, ampak kot pravi rek: slabega vremena ni, je samo slaba oprema, zato nam dež ogleda in raziskovanja Pirana ni pokvaril. Vseeno smo se imeli fino. Pred popoldanskimi aktivnostmi smo se družili ob družabnih in športnih igrah, nato pa smo začeli s pripravo dagenj, ki smo jih z veseljem tudi pojedli. Vsi krožniki so bili prazni. Nekateri so školjke poskusili prvič. Nato je sledila priprava in težko pričakovana večerna zabava in ples.

Pred nami pa je bil še zadnji dan naše šole v naravi. Odpravili smo se v Piran, kjer nas je že čakala ladjica s katero smo odpluli proti solinam. Ogledali smo si pridobivanje morske soli, nato pa se vrnili nazaj v Fieso. Pojedli smo še zadnje okusno kosilo, spakirali, se poslovili od učiteljev  v domu in se odpeljali proti Bistrici, kjer so nas že nestrpno pričakovali naši starši.

V tem tednu smo utrdili naša prijateljstva, se nekaj novega naučili, najpomembnejše pa je, da smo pridobili nove spomine na odlično šolo v naravi.

(Št. obiskov: 173, od tega 1 danes)
Dostopnost