Skoči na glavno vsebino

Dragi bralci,

sporočamo vam, da je RaP – Razširjeni program prehrana tudi v letošnjem šolskem letu v polnem zamahu in prinaša obilo novih receptov, učenja kuhanja in peke ter raznolikih dejavnosti za naše mlade učence in učenke. Letos smo zabeležili zelo veliko število prijav, saj so se v program vključili kar 104 otroci, ki so razdeljeni v posamezne skupine.

Eden izmed prvih receptov, ki smo ga preizkusili v začetnih mesecih pouka, je bil povezan z domačnostjo in omamnim vonjem. Vsaka skupina se je lotila preizkušanja recepta za enostavne vaniljeve piškote. Recept je bil odličen način, kako spodbuditi kreativnost in hkrati razvijati motorične spretnosti otrok.

Recept za enostavne piškote, ki smo ga preizkušali skupaj, je sledeč:

Sestavine za enostavne piškote:

  • 180 g pšenične bele moke
  • 100 g sladkorja
  • 80 g masla sobne temperature
  • 1 jajce
  • 0,5 žličke vanilijevega sladkorja
  • 0,5 žličke pecilnega praška
  • ščepec soli
  • poljubne sestavine za okraševanje (stopljena čokolada, jedilne barve)

Priprava:

Vse našteto stresi v posodo in zmešaj v enotno maso. Iz nje oblikuj kepo, ki jo malce sploščiš in zaviješ v prozorno folijo za živila.

Testo za 20 minut postavi v hladilnik.

Pripravi površino za množično izdelovanje piškotov. Pomokaj jo in na njej razvaljaj piškotno maso do debeline približno 3 mm. Pograbi poljubne piškotne modelčke in z njimi iz povaljane mase iztisni surove piškote.

Razporedi jih po pekaču, prekritem s papirjem za peko in jih prepusti mojstrici pečici, ki iz njih v neverjetnih 5-6 minutah pri 180 ºC naredi prave pravcate piškote!

Recept je odlična ideja za prihajajoči december in njegove praznične dni. Piškoti so namreč odlična sladica za popestritev praznične mize ali kot darilo za najbližje. Otroci lahko s svojo domišljijo okrasijo piškote s stopljeno čokolado, jedilnimi barvami ali drugimi sladkimi dodatki, kar doda pridih praznične čarobnosti.

Veselimo se nadaljnjih receptov.

Lep pozdrav,

Živa Ovsenek (učiteljica RaP – prehrana)

(Št. obiskov: 130, od tega 1 danes)
Dostopnost