Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 14. marca, je na OŠ Bistrica potekal »dan naravoslovnih ved«. Ta dan ljubitelji matematike obeležujejo tudi kot dan števila π. V ameriškem formatu datumov je namreč 14. marec zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke števila π.

Učitelji naravoslovnih predmetov smo za učence od 4. do 9. razreda pripravili različne aktivnosti in delavnice. Na delavnicah so učenci preizkusili matematične spretnosti pri računih z vžigalicami, neobičajnih sudokujih, šifriranjem sporočil, risanjem vzorcev s spirografom in lovom na zaklad. Praktične fizikalne veščine so urili pri izdelavi elektroskopa, škripčevja, nenewtonske tekočine in raziskovanju tekočih kristalov. V učilnici kemije so spoznavali svet kemikalij s krvavim čaranjem, eksplozijami milnih mehurčkov in cel kup ostalih atraktivnih eksperimentov. Van de Graaffov generator pa je učencem dvigoval lase, naelektrili smo tudi ravnateljico. Nepogrešljivi pomočniki pri pripravi in izvajanju delavnic so bili tudi učenci predmetne stopnje, ki obiskujejo izbirna predmeta matematične delavnice ter poskusi v kemiji.

Zaključni del dogodka je bilo 1. šolsko tekmovanje v recitiranju števila π, kjer so se učenci pomerili v natančnem recitiranju števk te pomembne iracionalne konstante. V šolsko knjigo rekordov se je kot prva prvakinja vpisala Urša Premrl iz 8.A razreda. Uspešno je zrecitirala 81 števk.

Verjamemo, da so učenci odnesli s seboj radovednost, navdih ter spodbudo za nadaljnje raziskovanje in učenje zanimivosti, ki jih ponuja naravoslovje. Navdih za popularizacijo znanosti so, nam učiteljem, zagotovo pustili nasmejani obrazi udeležencev.

Učitelji naravoslovnih predmetov,

Gal Šavs, Andrejka Kramar, Karin Erjavec, Marijana Z. Šlibar in Sonja Sedej

(Št. obiskov: 252, od tega 1 danes)
Dostopnost