Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 15. 9. 2022, se je 8. razred odpravil na ekskurzijo v Prekmurje. Pred nami je bila nekajurna vožnja do prvega postanka, to je bilo mesto Grad na Goričkem. Tam smo si ogledali Vulkanijo, kjer so nam na zabaven in poučen način z animacijami predstavili nastanek Zemlje in vulkanov. Izvedeli smo, da je pred 3 milijoni let bruhal zadnji vulkan na slovenskem ravno na območju, kjer sedaj stoji Vulkanija.

Nato smo se odpeljali v Filovce, ki so poznani po izdelavi črne keramike. Da keramika postane črne barve, je potreben specifičen postopek žganja lončevine. Lončar Grega nam je prikazal izdelavo lončene posode za potico, pokazal in predstavil pa nam je tudi značilno panonsko hišo, ki je pokrita s slamo. Sledil je kratek ogled Plečnikove cerkve v Bogojini, nato pa težko pričakovano kosilo.

Okrepčani smo bili pripravljeni še na naš zadnji postanek v Ižakovcih. V Ižakovcih smo izvedeli kar nekaj zanimivih stvari o Bujrakih – ljudeh, ki so delali nasipe, da Mura ne bi poplavljala. Ogledali smo si mlin na Muri, zapeljali pa smo se tudi z brodom na drugi breg te panonske reke.

Obpanonske pokrajine, predvsem Prekmurje, smo dodobra spoznali, se naučili marsikaj novega in se prijetno utrujeni po dolgem dnevu vrnili domov. Kljub slabemu in nekoliko deževnemu vremenu smo preživeli lep dan.

Živa Ovsenek

(Št. obiskov: 71, od tega 1 danes)
Dostopnost